Den här tårtan bara måste ni pröva göra i sommar. Det är så gott när den söta och krispiga chokladbotten blandas med den lite syrliga jordgubbsmoussen. Mums!!
Botten:
110 g smör eller margarin
2 1/4 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
2-3 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim
smör och mjöl till formen
Fyllning:
5 gelantinblad
½-1 L färska jordgubbar
3 äggulor
2 ½ dl florsocker
6 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, socker och sirap pösigt.
Rör ner äggen. Blanda de torra ingredienserna och hacka i daimen.
Tillsätt blandningen i smeten. Bred ut smeten i en smord och mjölad springform (ca 21 cm)
Grädda i ca 20 min. Den ska vara lite lös i mitten. Låt sen svalna. (Jag föredrar att använda mjöl till formen istället för ströbröd. Utav ströbrödet blir det gärna mycket smulor, vilket inte är så snyggt)
Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten i 5 min. Mixa ½ liter jordgubbar med en stavmixer.
Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till en lös konsistens.
Värm ½ dl av jordgubbspuren i en kastrull. Tillsätt gelantinbladen och låt dem smälta.
Rör ner gelantinblandingen i resten av puren. Blanda försiktigt ner äggsmeten och grädden i puren till en jämn smet.
Häll smeten över botten och ställ i kylen minst 4 tim. (Jag använde inte all smet för att jag inte ville ha den så hög)
Toppa sen tårtan med färska jordgubbar, blåbär och citronmeliss.